Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Εγωπρόβατα!






Μπε-ε-ε !

Αυτό είσαστε!
(Όχι εμείς, εσείς!)

Ο πολιτισμός σας είναι ο πολιτισμός των τσοπαναραίων και της στάνης:
Αρπακτικότης κι’ άγιος ο θεός!
Τα πρόβατα μάλιστα έχετε υιοθετήσει τα ήθη κι’ έθιμα, τον τρόπο ζωής και τις συμπεριφορές κλπ. των τσοπάνηδών σας. Των λεγόμενων Κυρίων.


*

Χωρίς να υποτιμώ το σκάνδαλο Novartis π.χ. (ή οποιοδήποτε άλλο σκάνδαλο της τρέχουσας επικαιρότητος νομίζετε), τα ήθη σας γενικώς δεν είναι καλύτερα απ’ των καλόπαιδων που κατηγορούνται...
Ρίχνε τον πλησίον σου ως σεαυτόν!
Φά’ τονε τον πούστη!
Χώσ’ του και δέκα γκολ!


*

Πολιτισμός, κύριοι γραφειοκράτες και πολιτικάντηδες, είναι καταρχήν οι σχέσεις των ανθρώπων και δευτερευόντως οι μουσικές, οι λογοτεχνίες, οι ζωγραφικές, τα κτήρια κλπ. – κι’ αυτά σε σχέση πάντα με τις σχέσεις των ανθρώπων, την συμπεριφορά τους και τον τρόπο ζωής τους.

Εννοείται ότι μου τη δίνει όποτε ακούω για Ιδρύματα κ.ά. μπίζνες με ευρωπαϊκά ή δεν ξέρω γω τί άλλα κεφάλαια (και διαδικασίες ξεπλύματος μάλλον παρά επένδυσης κλπ. κλπ.) που και καλά «προάγουν» τον πολιτισμό και προσδίδουν «υπεραξία» στο «πολιτιστικό προϊόν» του τόπου μας κλπ. κλπ. – ξεράστε ελεύθερα!

Αλλά – μη μ’ ακούτε συνάδελφοι – μπορείτε αν θέλετε να βρείτε και καμμιά τρύπα να τρυπώσετε και σεις στο σύστημα, μην είστε κορόϊδα!


*

Έχω κατασταλάξει στα 50 τόσα μου:
Αληθινός πολιτισμός – κι’ ίσως το μόνο που μένει, που θα μείνει – είναι τα ήθη κι’ έθιμα και η αισθητική του περιθωρίου και του υπογείου, των ουτιδανών, των φρικιών, των εργατικών, των αράπηδων, των ρεμπέτηδων και των τζαζιστών, των λεγόμενων μειονοτήτων· – εμένα τουλάχιστον εκεί θα με βρείτε...


...


ΥΓ. (Όχι πως είμαστε τίποτε άγιοι εμείς... μα δεν το παίζουμε κι’ ούτε είμαστε Κύριοι και Κυρίες εμείς... Αντίο σας!)




(1)

(2)

Φωτογραφίες: 
Φωτό 1, Ψύλλοι κουστουμαρισμένοι. (Καλή σας φαγούρα!) - Φωτό 2, Θίασος "φρικιών".



Τραγούδι: Ζεϊμπεκάνο Σπανιόλο, από την Ξακουστή Τετράς του Πειραιώς.
(Είναι κακοί, μαύρα πρόβατα οι χασικλήδες, αλλ’ αυτοί τουλάχιστο νοιάζουνται ο ένας για τον άλλονε, δεν κυττάνε τη πάρτη τους μόνο. Όχι βεβαίως γενικά κι’ αόριστα οι χασικλήδες…)






(*) Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι (δεν) σε χαιρετούν!
Η εικόνα απάνω-πάνω είναι ένα κολλάζ ποιητικό της σ. Μαργαρίτας Βασιλάκου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου