Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Τα Ελληνικά νησιά


(σημειώσεις ημερολογίου)


1.

Στη Σίφνο, φέτος.
Εκεί που τα πίνουμε γυρνάμε και βλέπουμε τα σύννεφα στον ουρανό να σχηματίζουν ένα αλφάδι!

2.

Στη Σίφνο, φέτος.
Πάω να κάνω το χοντρό μου σ’ ένα αποχωρητήριο τούρκικο. Έχουν βάλει ηχεία κι’ ακούγεται ένας ραδιοφωνικός σταθμός. Με το που κατεβάζω τα βρακιά, γκα - γκαααάν! Στις τόσες του Σεπτέμβρη λέει τα Μπαλέτα Μπεζάρ τιμούν τον Μορίς κλπ. Απόλαυση!

3.

Στη Σίφνο, φέτος.
Βρίσκουμε την Κατερίνα, όπως τον «παλιό καλό καιρό», χωρίς κινητά κι’ αηδίες, χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί, κανονίσει κάτι κλπ.
(Και ποιον δηλ. να βρίσκαμε, τον... Σημίτη;)

4.

Στο καράβι, παλιότερα. 
Με τον Δεληγιάννη είμαστε γειτόνοι, αλλά φευγάτοι αμφότεροι, τί να κάνομε κύριε πρόεδρε;
Τον βρίσκω στο κατάστρωμα ενός πλοίου στις Νότιες Θάλασσες.
– Ρε αγάπη, του κάνω, εσύ είσαι;
– Αδελφέ, μου κάνει, τί ευχάριστη έκπληξη! Τί κάνεις; Δε μου λες, πας ή έρχεσαι;



               μια ζουγραφιά του Νίκου Δεληγιάννη


5.

Στη Σίφνο, φέτος.
Η Μαρ. θλιμμένη. Πήγαμε σε ένα μπαρ... Το είχαν στήσει φίλοι της στην δεκ.’90, ο αδελφός της δούλευε μάλιστα σε αυτό. Ήταν τότε παράπηγμα, έπαιζε ρέγγε, μπλουζ, ψυχεδέλεια, είχε τουμπερλέκια για ν’ αυτοσχεδιάζουν οι μαλλιάδες θαμώνες και πανιά διάφορα, φωτιστικά ανάλογα κ.τ.λ. Τώρα το έχουν ανακαινίσει και περιποιηθεί, καλλωπίσει, εξελίξει… Ξενέρωμα! Παίζει αυτές τις χαζές σουΐνγκ διασκευές του συρμού, τέτοια. Ο dj, προς τον οποίο στρέφεται αυθόρμητα το βλέμμα μου, τον βλέπω με ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο τσιγάρο στο στόμα αντί για ένα ωραίο τρίφυλλο.
Μη μου είσαι θλιμμένη αγαπούλα!
(Την αναγνώρισε τ’ αφεντικό, 20 χρόνια μετά, συγκίνηση, μας κερνάει κιόλας όλη την παρέα μας από ’να σφηνάκι μαστίχα...)

6.

Δουλεύω, χάριν βιοπορισμού, μια απομαγνητοφώνηση Περιφερειακού Συμβουλίου. Ξάφνου ακούω την έκφραση «έξυπνα νησιά». Δεν ξέρω αν το ξέρετε, απ’ την Ε.Ε. πέφτει πολύ χρήμα για την... εξυπνάδα των ελληνικών νησιών!
(Μπίζνες του τουρισμού κλπ. κλπ.)
Αλλά αν τα ελληνικά μας νησιά απόκτησαν ποτέ μιαν ωραία φήμη ήταν στην εποχή των μπατιροτουριστών και κάτι μποέμ διανοούμενων και καλλιτεχνών που μια χαρά συγχρωτίζονταν με τους «αφελείς» και «χαζούς» ντόπιους...

Επ’ αυτού του τελευταίου θα επανέλθομε. Άλλωστε έχομε και ανοικτούς λογαριασμούς με τους «έξυπνους» νησιώτες κι’ όχι μόνο – τους τρέχουν κάποιους φίλους μας στα δικαστήρια...



 Πέρυσι, εννοούμε πρόπερσι αλλά δεν αλλάζει τίποτα.





 


Μερικές φωτογραφίες, πρόχειρα επιλεγμένες έτσι για τη φάση που λένε: 
ο Λέοναρντ Κοέν στην νήσο Ύδρα, η Τζόνι Μίτσελ στην νήσο Κρήτη στο Mermaid Cafe στα Μάταλα, 
οι Μπητλς αποκάτω στην νήσο Αράχωβα...






Άλλες δυο φωτογραφιούλες: Απάνω, η Μυρτώ, διαβάζοντας την Αλίκη στη χώρα του L.S.D. στο καράβι, τον θρυλικό Σκοπελίτη. Κάτω, ο Τεό με την Μαριγώ χορεύοντας Τσίκι-τσίκι εις το αναψυκτήριον Κορόνα Μπορεάλις στη Δονούσα σε λάϊβ των Αέρα Πατέρα – χαίρετε!




(*) Κατερίνα, φυσικά εννοούμε την ποιήτρια Κατερίνα Ζησάκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου