Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Το τραγούδι του δρόμου


Ξυπνάτε! Εξέγερση
Είμαστε όλοι κουκουλοφόροι
Κάτω η κυβέρνηση των κουστουμοφόρων
Δρόμος προς την κανονικότητα κλειστός λόγω εξέγερσης
Πίσω στα ίδια; – Ούτε με σφαίρες
Γονείς, υποκλιθείτε στο μεγαλείο των παιδιών σας
Η κανονικότητα γεννάει τέρατα
Ο καναπές σου, η συνενοχή σου
Υγεία, καύλα κι επανάσταση
Η δημοκρατία σας βρωμάει δακρυγόνο
Κλείσε την TV και άνοιξε τα μάτια
Η αστυνομία σας μιλάει από τα δελτία των 8
Δεν ήταν κακιά στιγμή, ήταν το κράτος
Κούγια ρουφιάνε εξοστρακίσου
Φτου ξελεφτερία
Πλιάτσικο στις κλεμμένες μας ζωές
Όχι άλλο Πλιάτσικα
Τα οδοφράγματα κλείνουν δρόμους αλλά ανοίγουν περάσματα
Ελευθερία σε όλους μας
Τα ξωτικά κουράστηκαν και κάψανε το δέντρο
Αφήσατε τα δάση να καούν για πλάκα και τώρα φυλάτε το δέντρο του μαλάκα
Έχουμε εξέγερση, τα Χριστούγεννα αναβάλλονται
Βάρκιζα τέλος
Fuck May ’68 – Fight now
Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη, αυτές οι νύχτες είναι του Αλέξη
Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη
Η εξέγερση ή θα είναι γιορτή ή τίποτα
Έξω οι μπάτσοι από τη Γη
Πειθαρχία τέλος, ζωή μαγική
Πόλη που καίγεται, λουλούδι που ανθίζει
Δεν είμαστε από αυτό τον κόσμο – Αντίο φίλε…


( συρραφή από συνθήματα της εξέγερσης του Δεκέμβρη 08 )






Βίντεο: Ελεύθεροι Λυρικοί, Ιστορία ερχόμαστε! - ένα μπαλέτο δρόμου



Από την πορεία κατάληψης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων.


Η κατάληψη της Λυρικής Σκηνής (28/1/2009 - 7/2/2009) αποτέλεσε κρίκο στις αλυσιδωτές καταλήψεις δημοσίων κτηρίων που ξεκίνησαν στην εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 και συνέχισαν έως σχεδόν και τον Μάρτιο του 2009 σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο θέτοντας στο προσκήνιο την αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση.
Περισσότερα για την Κατάληψη Λυρικής θα βρείτε στο μπλογκ της κατάληψης που διασώζεται μέχρι σήμερα: http://apeleftheromenilyriki.blogspot.gr
Video originally by aleximc1

(Το πρώτο κείμενο της Κατάληψης)
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009
Η εξέγερση του Δεκέμβρη δικαιώνοντας όλους τους προηγούμενους κοινωνικούς αγώνες έδωσε το έναυσμα για γενικευμένη αντίσταση σε όλα αυτά που μας προσβάλλουν και μας υποδουλώνουν. Πυροδότησε τον αγώνα για τη ζωή, που κάθε μέρα απαξιώνεται. Σε πείσμα όλων όσων βλέπουν την εξέγερση σαν πυροτέχνημα και τη θάβουν τελειώνοντας τον επικήδειο με το «η ζωή συνεχίζεται» απαντάμε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και θέτει τη ζωή μας σε μια νέα βάση. Όλα έχουν μείνει μετέωρα, όπως και ο θυμός μας. Η αγωνία μας δεν έχει κοπάσει γι’ αυτό είμαστε ακόμα εδώ.. Εξέγερση στους δρόμους, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα εργατικά κέντρα, τους δήμους και τα πάρκα. Εξέγερση και στην τέχνη.

Ε.ξεγερμένη Λ.αϊκή Σ.κηνή

Κόντρα σε μια τέχνη- θέαμα που καταναλώνεται από παθητικούς θεατές. Κόντρα σε μια αισθητική που αποκλείει την διαφορετικότητα. Κόντρα στον πολιτισμό που καταστρέφει πάρκα και δημόσιους χώρους στο όνομα του κέρδους. Ενώνουμε τις φωνές μας με όσους αγωνίζονται. Είμαστε αλληλέγγυοι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και στους συλληφθέντες της εξέγερσης.
Μια πρωτοβουλία ανθρώπων των τεχνών (θεωρώντας τέχνη τη ζωή του καθενός) οικειοποιείται ένα χώρο για την Τέχνη της ζωής του καθενός θέτοντας το ζήτημα της αναδημιουργίας της κουλτούρας σε μια νέα βάση. Επιδιώκουμε μια τέχνη αδιαμεσολάβητη, ανοιχτή σε όλους, που ο καθένας μπορεί να είναι φορέας της.
Απαντάμε στην κρατική καταστολή, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απόπειρα τρομοκρατίας και παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ με τον αγώνα μας και τον πολιτισμό.
Απελευθερώνουμε την Εθνική Λυρική Σκηνή, γιατί εξ’ ορισμού μας ανήκει. Έχουμε την ανάγκη να πούμε τα πράγματα από την αρχή και να ξαναβρούμε το ρόλο της τέχνης. Μέσα από διαδικασίες αυτοργάνωσης προτείνουμε ελεύθερες δημιουργικές δράσεις από όλους και για όλους όσους θεωρούν τον πολιτισμό προϊόν συλλογικής δημιουργίας.
Για να ξανακερδίσουμε τον πολιτισμό που μας στερείται.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΣΤΙΣ 9 μ.μ.
ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ
ΤΕΧΝΗ ΜΑΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ
(ελεύθεροι λυρικοί)



Βίντεο: Τα Κάλαντα της εξέγερσης και ο Μικρός μπουκαλιστής.




Ίσως η μοναδική ηχογράφηση από τα κάλαντα που γράφτηκαν στην Κατάληψη της ΑΣΟΕΕ και τραγουδήθηκαν για πρώτη φορά την παραμονή των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης για την πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της εξέγερσης του 2008 μέσα από την Ερμού, πλατεία Συντάγματος, Μητροπόλεως.

Τα κάλαντα της εξέγερσης του 2008 Δακρυγόνα και φωτιές σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι και φωλιά οι μπάτσοι είναι παντού. Έι! Δακρυγόνα και φωτιές μέσ' τη γειτονιά ήρθε η εξέγερση βοηθάτε ρε παιδιά. Δέντρο φωτεινό, καίει λαμπερό, μήνυμα θα φέρει από τον λαό. Μες στη σιγαλιά ακούμε τρία μπαμ και κάνει η αγάπη την καρδιά γροθιά. Δακρυγόνα και φωτιές στο μικρό χωριό και χτυπάν αλύπητα νέους στο ψαχνό. Έι! Δακρυγόνα και φωτιές σκόρπισαν παντού κι η βουλή απέχει μόλις ένα ντου. Ντου! Κόκκινες μπογιές, οι πέτρες είν΄ πολλές τα κανάλια δείχνουν τις ίδιες παπαριές. Τρέχουν τα παιδιά, σε κάθε γειτονιά, φωνάζουνε συνθήματα και σπαν στα πεταχτά. Δακρυγόνα και φωτιές στο εξωτερικό κόσμος πολύς στους δρόμους, κάτι τρέχει εδώ. Έι! Δακρυγόνα και φωτιές χρειάζεται αλλαγή ας δώσουμε στη γη μας ακόμα μια στροφή.

Ο Μικρός Μπουκαλιστής Μού'παν έλα να πάμε να δείς φωτιές ανάψανε επί της Βουλής Το δέντρο κάηκε και αυτό είναι σωστό Ας πούμε όλοι μας γαμώ το Χριστό Ρα παμ παμ παμ Δεν έχει ρεβεγιόν, δεν έχει χαρτιά Μόνο φωτιά Καίγονται μπάτσοι, πολλά μαγαζιά Στο δρόμο υπάρχουνε πετρίδια πολλά Κι εγώ γυρίζω μέσα στα χημικά Φοράω κουκούλα, μάσκα, super γυαλιά Ρα παμ παμ παμ Να μην ξεχάσω να βάλω φωτιά Στα αφεντικά




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου